хранителните добавки - ползи и заблуди

Хранителни добавки и ползи


Спортът е основен елемент за всеки човек, който се стреми да води балансиран и здравословен начин на живот. Без значение дали целта е загуба, поддържане или покачване на тегло, спортът върви ръка за ръка с хранителен режим, който да улесни и да подпомогне постигането на желаната цел.

Дори менюто ни да е пълноценно и балансирано, наличието на по-засилена физическа активност може да изтощи тялото ни и да се нуждаем от хранителни добавки като витамини, минерали, соли, протеини и други.

В последните години пазарът в България е наситен от разнообразни хранителни добавки, но как да изберем най-подходящите за нас?

Когато правим избор на хранителни добавки за себе си или за семейството си, е добре да знаем, че те са три типа в зависимост от техния произход:

  • Животински произход;
  • Растителен произход;
  • Синтетичен произход.

Всички хранителни добавки в България подлежат на административен режим за регистрация и контрол. Всеки продукт от този тип, който се продава в магазин, аптека или онлайн са разрешени за употреба от държавата и контролните органи. Все по-често лекарите ги предписват като част от лечението на различни заболявания или като общо укрепване на организма, повишаване на жизнената активност и работоспособност. Много често диетолози или фитнес инструктори допълват своите режими с хранителни добавки. Хранителните добавки според българското законодателство са регламентирани като „храни“, а не като „лекарствени продукти“, защото концентрацията на полезно вещество в тях е малко и е необходимо постоянство в приема, за да се постигнат желаните резултати.

Експертите са категорични, че хранителните добавки не могат да заместят традиционната медицина или балансираното хранене, но са ценен помощник при подпомагане на тялото за ускоряване на метаболизма, за добавяне на мускулна маса, за високи постижения при спортистите, за концентрация и т.н.

Към хранителните добавки спадат и голямо количество витаминни и минерални пакове, които са изключително полезни в сезони с намалена физическа активност, ограничен достъп до пресни зеленчуци и плодове, грипни вълни, намалена слънчева светлина и т.н.

В bgbrands ще откриете български производители на хранителни добавки с високо качество, които често намират място в хранителните режими на лекари, треньори и диетолози.

Хранителните добавки и заблуди

Хранителните добавки не могат да вършат чудеса, но и никой утвърден производител няма да ви го обещае. Те могат да подпомагат и да допълват, но не и да лекуват. Съветваме ви да се обърнете към специалист, който да изготви специален режим за техния прием, защото всеки организъм е индивидуален и трябва да се вземат предвид всички фактори като възраст, начин на живот, хранене и т.н.

  • Хранителните добавки не са „вълшебни“. На тях не могат да се приписват свойства, които са характерни само за лекарствата.
  • Таблетките не могат да заменят разнообразното и балансирано хранене.
  • Не си изписвайте сами хранителни добавки, аминокиселини, витамини, протеини, соли и др. Допитайте се до специалист с медицинско или друго подходящо образование. Например, безразборното приемане на таблетирано желязо може единствено да ви навреди; приемът на колаген няма да ви направи вечно млади и т.н.
  • Счита се, че не може да предозирате с витамини. Това не е точно така, бъдете внимателни. Спазвайте предписанията на опаковките на хранителните добавки и не се самолекувайте.
  • Пазарувайте хранителни добавки от утвърдени доставчици, аптеки, магазини и он-лайн платформи с висока репутация. Това ви гарантира, че те са вписани в държавните регистри и подлежат на контрол.

Най-добрите „лекарства“ са спортът, сънят и балансираното хранене. Не се лишавайте от тях!


Разгледайте българските производители на хранителни добавки и изберете от bgbrands.bg

🤍💚❤️Пазарувай в bgbrands.bg, подкрепяй родните производители и препоръчвай българските брандове.Подобни статии

Спелтата се завръща на трапезата
Спелтата като суперхрана Спелтата (Triticum spelta) е наричана в древността „житото на фараоните“. Била е основна част от храната в части на Близкия изток и Европа от Бронзовата епоха....