
Спелтата като суперхрана
Спелтата (Triticum spelta) е наричана в древността „житото на фараоните“. Била е основна част от храната в части на Близкия изток и Европа от Бронзовата епоха. Представлява вид дребна пшеница, малко по-малка по размер от хлебната пшеница, но през миналия век е била изместена от трапезата на българина и е заместена изцяло от хлебната. Причината е, че добивът на спелта не може да бъде увеличен многократно с изкуствено торене, обвивката на зрънцата трябва да бъде допълнително обработена и олющена и др. технологични фактори, които са важни при индустриалната революция и търсените печалби и обеми производство.
Днес спелтата се завръща на трапезата на българите и бързо придобива популярност като „суперхрана“. Оприличават я на прабабата на пшеницата заради високата си хранителна стойност, която не се понижава при топлинна обработка. Съдържанието на спелтата – белтъци, сложни въглехидрати, мазнини, фибри, аминокиселини, минерали и др.
Съдържа повече протеин от обикновената пшеница, както и голямо количество фибри, които спомагат за значителното понижаване на холестерола. Съдържанието в нея на минерални вещества (желязо, магнезий, фосфор и калций) е по-високо в сравнение с останалите видове житни растения.
Съставките са в идеални за човешкия организъм пропорции и все по-често ще срещаме спелтата като храна на нашата трапеза, но и като добавка в козметични продукти за коса и кожа.
100 гр. брашно от спелта съдържат 337 kcal; което прави продукта много подходящ за включване към различни диети и хранителни режими.
Какво може да се приготви от спелта?
От спелта могат да се приготвят супи, каши с мляко и вода, гарнитури към месо и риба в комбинация с други зеленчуци. Хлябът, бисквитите и десертите със спелта са много, много вкусни.
В bgbrands ще намерите брашна и трици, зърнени храни, мюсли, кускус, зърно, юфка, паста от спелта, производство на българска фабрика. Производителите са затворили процеса от сеитба, прибиране на реколтата, лющене, мелене на брашното до производство на уникални продукти за нашия пазар.
Първата българска паста от спелта е факт и ви уверяваме, че освен здравословна е и много вкусна. Към всеки от продуктите има обстойно описание на състава на храната и гаранция, че „не са добавяни никакви консерванти, подобрители и избелители.“
Рецепти със спелта
Предлагаме ви две изпитани рецепти с брашно от спелта. Ще се радваме, ако ни изпратите вашия резултат и обратна връзка за вкуса на печивото от спелта.
Хляб с брашно от спелта (с прясно мляко)
Необходимите продукти за два хляба:
500 грама бяло брашно от спелта Перун
260 мл прясно мляко
7 грама суха мая
1 супена лъжица захар
2 чаени лъжици сол
3 супени лъжици зехтин
Необходимо време за приготвяне:
30 мин. подготовка
60 мин. за втасване
30 мин. печене
Рецептата за лесен хляб с брашно от спелта:
- Подготовка на маята. Първата стъпка от рецептата за лесен хляб с брашно от спелта е подготовката на маята. Загрявате прясното мляко, но не трябва да е вряло, а топло. Добавяте в него три супени лъжици от брашното, добавяте захарта, солта и маята и разбърквате добре. Оставяте сместа да удвои обема си, докато маята се активира.
- Замесване. Пресейте брашното. След като сместа с маята е удвоила обема си, добавете зехтина, а след това започнете малко по малко да добавяте към нея и пресятото брашно, като в началото разбърквате с дървена лъжица, а след това месите с ръце на набрашнен кухненски плот до получаване на хомогенно гладко тесто.
- Втасване. Намажете тестото с олио, намазнете и найлонова торба, в която сложете тестото. Оставете го да втасва на топло, докато удвои обема си. След като тестото за хляб с брашно от спелта втаса оформете от тестото две хлебчета и ги поставете в тава, в която сте поставили хартия за печене и оставете отново да втасат на топло за още 30 минути. Поставете хлебчетата в студена фурна, след което я включете на 180 градуса. Печете за около 30 минути, докато хлебчетата придобият апетитен цвят.
Черешов пай (с брашно от спелта)
Продукти:
череши – 200 грама
брашно от спелта на Перун - 100 грама
яйца – 2 разбити
мед – 2-3 лъжици
прясно мляко – 120 мл
краве масло – 50 грама
Време за приготвяне:
приготвяне на сместа – 15-20 мин.
изпичане – 30 мин на 180 градуса.
Приготвяне:
В сезона на черешите е много подходящо да опитате този превъзходен сладкиш. Почистете 200 грама череши, отстранете костилките, подредете ги в дълбока тавичка. Отделно подгответе сместа. Към брашното от спелта прибавете 2 разбити яйца, добавете 2-3 лъжици мед, прясното мляко и кравето масло. Разбийте до получаване на гладка смес и сипете в тавичката. Печете за около 30 минути (зависи от фурната) на 180 градуса.
Вкусно е, нали?
Разгледайте българските производители на хранителни добавки и изберете от bgbrands.bg
Пазарувай в bgbrands.bg, подкрепяй родните производители и препоръчвай българските брандове.
Мнения